top of page

Näin itse hoidat astianpesukoneen asennus

Päivitetty: 17. maalisk.
Astianpesukoneen kiinnitys ja tasoitus Kun astianpesukone on liitetty, on tärkeää kiinnittää se tukevasti kaapistoon tai työtasoon ja varmistaa, että se on vaakasuorassa, jotta pesutulos on paras mahdollinen.

Sisällysluettelo

 • Astianpesukoneen asennus suunnittelu

 • Mittaukset ja tilan valmistelu

 • Tarvittavat työkalut ja tarvikkeet

 • Astianpesukoneen asennusvaiheet

 • Vesiliitännän asennus

 • Viemäriliitännän asennus

 • Sähköliitännän asennus

 • Astianpesukoneen kiinnitys ja tasoitus

 • Käyttöönotto ja testaus

 • Ensimmäinen pesuohjelma

 • Vuotojen ja toiminnan tarkistus

 • Yleisiä vinkkejä ja hyödyllisiä tietoja

 • Äänieristys ja melunhallinta

 • Energiakulutuksen ja vedenkäytön optimointi

 • Yleisiä kysymyksiä astianpesukoneen asennuksesta

1. Astianpesukoneen asennus suunnittelu

Mittaukset ja tilan valmistelu

Ennen astianpesukoneen hankintaa on tärkeää mitata tarkasti sen sijoituspaikan mitat. Varmista, että astianpesukone mahtuu haluttuun tilaan ja että ovi avautuu ja sulkeutuu esteettä. Lisäksi, varmista, että lähellä on tarvittavat liitännät vettä ja sähköä varten.
Tarvittavat työkalut ja tarvikkeet

Valmistele tarvittavat työkalut ja tarvikkeet ennen asennuksen aloittamista. Yleensä tarvitset ainakin putkileikkurin, jakoavaimen, ruuvimeisselin, vesivaa'an ja mahdollisesti porakoneen. Tarkista myös astianpesukoneen mukana toimitetut asennusohjeet, sillä niissä voi olla erityisvaatimuksia.


2. Astianpesukoneen asennusvaiheet

Vesiliitännän asennus

Vesiliitäntä vaatii kylmävesijohtoon liitetyn hanan, josta astianpesukone saa vettä. On tärkeää varmistaa, että liitännät ovat tiiviit ja että vesihana on suljettavissa, jotta mahdolliset vuodot voidaan estää.


Viemäriliitännän asennus

Viemäriliitäntä voidaan tehdä olemassa olevaan viemäriputkeen tai erilliseen viemäriliitäntään astianpesukoneelle. Varmista, että liitäntä on tehty oikein, jotta veden takaisinvirtaus estetään.


Sähköliitännän asennus

Astianpesukoneen sähköliitäntä vaatii usein oman virtalähteen. Varmista, että sähköasennukset tekee pätevä sähköasentaja ja että astianpesukone on kytketty maadoitettuun pistorasiaan.


Astianpesukoneen kiinnitys ja tasoitus

Kun astianpesukone on liitetty, on tärkeää kiinnittää se tukevasti kaapistoon tai työtasoon ja varmistaa, että se on vaakasuorassa, jotta pesutulos on paras mahdollinen.


3. Käyttöönotto ja testaus

Ensimmäinen pesuohjelma

Suorita ensimmäinen pesuohjelma tyhjällä koneella tarkistaaksesi, että kaikki liitännät toimivat oikein ja että kone ei vuoda.Vuotojen ja toiminnan tarkistus

Tarkista huolellisesti mahdolliset vuodot vesiliitännöissä ja viemäriliitännöissä. Varmista myös, että astianpesukone toimii odotetulla tavalla.


4. Yleisiä vinkkejä ja hyödyllisiä tietoja

Astianpesukoneen asennus ja käyttöönotto ovat tärkeitä askelia kodinkoneen pitkäikäisyyden ja tehokkuuden kannalta. Tässä osiossa käsitellään yleisiä vinkkejä ja hyödyllisiä tietoja, jotka voivat auttaa sinua saamaan parhaan mahdollisen hyödyn astianpesukoneestasi ja varmistamaan sen turvallisen käytön.


Astianpesukoneen sijoitus

 • Sijoituspaikan valinta: Varmista, että valitset astianpesukoneelle paikan, jossa on helppo pääsy sekä vesijohtoon että viemäriin. Myös sähköpistorasian tulisi olla lähellä.

 • Ilmanvaihto: Varmista hyvä ilmanvaihto astianpesukoneen ympärillä, jotta kosteus pääsee haihtumaan eikä aiheuta homeongelmia.


Asennuksen tarkkuus

 • Vesivaa'an käyttö: Käytä vesivaa'aa astianpesukoneen asettamiseen vaakasuoraan, jotta varmistat tasaisen vedenjakelun ja estät vuodot.

 • Tiivisteiden tarkistus: Varmista, että kaikki tiivisteet ovat kunnolla paikoillaan ja ehjiä, jotta vältetään veden vuotaminen.Äänieristys ja melunhallinta

 • Äänieristysmateriaalit: Jos astianpesukone sijaitsee lepopaikan tai oleskelutilan lähellä, harkitse äänieristysmateriaalien käyttämistä koneen ympärillä melun vähentämiseksi.


 • Kiinnityksen merkitys: Varmista, että astianpesukone on tukevasti kiinnitetty, jotta se ei "tärise" tai "kumise" käytön aikana, mikä lisää melua.


Energian- ja vedenkäytön optimointi

 • Energiatehokkaat ohjelmat: Käytä astianpesukoneesi energiatehokkaita ohjelmia, kuten eco-ohjelmaa, vähentääksesi veden ja sähkön kulutusta.


 • Täydet koneelliset: Pyri pesemään aina täysiä koneellisia astioita, jotta vältetään tarpeeton veden ja energian käyttö.


Koneen puhdistus ja ylläpito

 • Suodattimien puhdistus: Puhdista astianpesukoneen suodattimet säännöllisesti ruoantähteistä ja muista jätteistä, jotka voivat kertyä ja aiheuttaa hajuja tai heikentää pesutehoa.


 • Koneen säännöllinen puhdistus: Suorita säännöllisesti puhdistusohjelma tai käytä erityisiä astianpesukoneen puhdistusaineita kalkin ja rasvan poistamiseen koneen sisältä.Turvallisuus ja huolto

 • Sähköturvallisuus: Varmista, että astianpesukone on kytketty maadoitettuun pistorasiaan turvallisuuden varmistamiseksi. Älä koskaan tee sähköliitännän muutoksia itse, vaan käännä tarvittaessa ammattilaisen puoleen.


 • Vuotojen tarkkailu: Tarkkaile säännöllisesti mahdollisia vuotoja astianpesukoneen liitännöissä ja letkuissa, ja korjaa mahdolliset ongelmat välittömästi.


Astioiden sijoittelu ja pesuaineen käyttö

 • Oikea astioiden sijoittelu: Noudata valmistajan ohjeita astioiden sijoittelusta koneessa, jotta vesi pääsee kulkemaan vapaasti ja pesutulos on paras mahdollinen.


 • Pesuaineen valinta ja annostelu: Käytä astianpesukoneeseen suunniteltuja pesuaineita ja noudata annosteluohjeita. Liika pesuaine voi jättää jäämiä astioihin, kun taas liian vähäinen pesuaine voi heikentää pesutulosta.Nämä vinkit ja hyödylliset tiedot auttavat sinua saavuttamaan optimaaliset pesutulokset, pidentämään astianpesukoneesi käyttöikää ja pitämään sen tehokkaana ja turvallisena käytössä. Muistathan, että säännöllinen huolto ja oikea käyttö ovat avainasemassa astianpesukoneen pitkäaikaisessa toiminnassa.Energiakulutuksen ja vedenkäytön optimointi

Valitse astianpesukone, jolla on hyvä energialuokitus, ja käytä energiatehokkaita pesuohjelmia veden ja energian säästämiseksi.


5. Yleisiä kysymyksiä astianpesukoneen asennuksesta

Astianpesukoneen asennus herättää usein monenlaisia kysymyksiä, olipa kyseessä sitten uuden astianpesukoneen asentaminen tai vanhan korvaaminen. Tässä osiossa vastaamme yleisiin kysymyksiin, jotka koskevat astianpesukoneen asennusta, tarjoten kattavan ja informatiivisen lähteen sekä ensikertalaisille että kokeneemmille kodinkoneiden asentajille.Voinko asentaa astianpesukoneen itse?

Kyllä, monet ihmiset valitsevat asentaa astianpesukoneen itse, varsinkin jos heillä on aiempaa kokemusta vastaavista asennustöistä. On kuitenkin tärkeää lukea huolellisesti astianpesukoneen mukana tulevat asennusohjeet ja varmistaa, että käytössä on oikeat työkalut ja tarvikkeet. Vesiliitännän, viemäriliitännän ja sähköliitännän asennuksessa on noudatettava paikallisia rakennuskoodeja ja -määräyksiä. Jos olet epävarma kyvyistäsi, on suositeltavaa palkata ammattilainen asennustyöhön.


Mitä työkaluja tarvitsen astianpesukoneen asentamiseen?

Astianpesukoneen asentamiseen tarvittavat työkalut voivat vaihdella riippuen asennuksesta ja astianpesukoneen mallista, mutta yleisiä työkaluja ovat:

 • Ruuvimeisselisarja

 • Jakoavain tai säädettävä jakoavain

 • Putkileikkuri (vesiliitännän tekemiseen)

 • Vesivaaka (astianpesukoneen tasaamiseen)

 • Mittanauha

 • Porakone ja poranterät (mahdollisesti kaapistojen läpivientien tekemiseen)

 • Suppilo (suolan lisäämiseen, jos malli vaatii)


Miten varmistan, että astianpesukone on tasossa?

Astianpesukoneen tasaaminen on tärkeää, jotta se toimii oikein ja vesi valuu asianmukaisesti. Käytä vesivaakaa astianpesukoneen päällä ja säädä koneen jalkoja ylös tai alas, kunnes kone on täysin vaakasuorassa sekä sivusuunnassa että etu-takasuunnassa. Tarkista taso useasta kohdasta varmistaaksesi, että kone on tasainen kauttaaltaan.
Mitä tehdä, jos keittiössäni ei ole valmista paikkaa astianpesukoneelle?

Jos keittiössäsi ei ole valmista paikkaa astianpesukoneelle, saatat joutua muokkaamaan olemassa olevia kaapistoja tai rakentamaan uuden tilan astianpesukoneelle. Tämä voi vaatia kaapistojen purkamista tai leikkaamista ja mahdollisesti uusien työtasojen asentamista. Tällaisissa tapauksissa on suositeltavaa konsultoida ammattilaista, jotta varmistetaan, että muutokset tehdään turvallisesti ja keittiön eheys säilyy.Miten kytken astianpesukoneen vesijohtoon?

Astianpesukoneen kytkeminen vesijohtoon vaatii yleensä erillisen vesiliitännän, joka voidaan tehdä kytkemällä astianpesukoneen vesiletku kylmävesijohtoon. Tämä voi vaatia erillisen sulkuventtiilin asentamista, jotta astianpesukoneeseen tuleva veden virtaus voidaan tarvittaessa katkaista. On tärkeää varmistaa, että kaikki liitännät ovat tiiviitä ja vuotamattomia.
Miten huolehdin viemäriliitännästä?

Astianpesukoneen viemäriliitäntä voidaan yleensä tehdä liittämällä koneen viemäriletku suoraan keittiön viemäriin tai erilliseen viemäriliitäntään. Monissa tapauksissa letku liitetään keittiön altaan viemäriputken haaraliittimeen. Tärkeää on varmistaa, että liitäntä estää likaveden takaisinvirtauksen astianpesukoneeseen, mikä voi vaatia korkean silmukan tekemistä viemäriletkuun tai erillisen takaiskuventtiilin asentamista.
Tarvitaanko astianpesukoneelle oma sähköliitäntä?

Useimmissa tapauksissa astianpesukone vaatii oman sähköliitännän, joka on kytkettävä suoraan kotisi sähköverkkoon. On suositeltavaa, että astianpesukone kytketään maadoitettuun pistorasiaan, ja jotkut mallit vaativat oman piirinsä sähkötaulussa. Turvallisuuden vuoksi on tärkeää, että sähkötyöt suorittaa pätevä sähköasentaja.Mitä teen, jos astianpesukone vuotaa asennuksen jälkeen?

Jos huomaat vuotoja astianpesukoneen asennuksen jälkeen, tarkista ensin kaikki liitännät: vesiliitäntä, viemäriliitäntä ja mahdolliset tiivisteet. Tarkista myös, ettei astianpesukoneen sisällä ole ylimääräisiä pakkausmateriaaleja tai muita esteitä, jotka voisivat aiheuttaa vuotoja. Jos et pysty paikallistamaan vuodon lähdettä tai korjaamaan sitä, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen.
Näiden yleisten kysymysten ja vastausten avulla voit saada paremman käsityksen astianpesukoneen asennusprosessista ja siitä, mitä odottaa. Muista, että huolellisuus, oikeat työkalut ja tarvittaessa ammattilaisen apu ovat avain onnistuneeseen astianpesukoneen asennukseen.


Varaa asennus:


Avainsanat:

Astianpesukoneen asennus

DIY astianpesukoneen asentaminen

Astianpesukoneen asennusohjeet

Vesiliitännän kytkeminen astianpesukoneeseen

Astianpesukoneen viemäriliitäntä

Astianpesukoneen sähköliitäntä

Astianpesukoneen asennustyökalut

Astianpesukoneen asennus

Astianpesukoneen vuodon korjaus

Astianpesukoneen asennusvinkit

Astianpesukoneen turvallisuus

Astianpesukoneen energiatehokkuus

Äänieristetty astianpesukoneen asennus

Astianpesukoneen asennus ilman valmista tilaa

Astianpesukoneen huolto ja ylläpito

Astianpesukoneen kiinnitys

Astianpesukoneen käyttöönotto

Uuden astianpesukoneen asentaminen

Vanhan astianpesukoneen korvaaminen

Astianpesukoneen asennuspalvelut

106 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page